Jak jedzenie wpływa na kondycję naszych zębów.

Każdy z nas chciałby, aby jego zęby były zdrowe a wizyty u dentysty wiązały się jedynie z regularnym przeglądem oraz profesjonalnymi zabiegami higienizacyjnymi. Najbardziej powszechnymi problemami zdrowotnymi w jamie ustnej są próchnica, stany zapalne dziąseł, kwasowa erozja szkliwa oraz urazy. Wszystkie te zmiany prowadzą do defektów estetycznych, ale również nadwrażliwości, bólu a w konsekwencji nawet do ewentualnej utraty zębów. Większości tych problemów można uniknąć stosując właściwe zabiegi higieniczne w jamie ustnej i dbając o odpowiednią dietę. Co zatem jeść, a czego unikać by Twoje zęby były piękne i zdrowe? Próchnica to choroba zębów najściślej związana z odżywianiem. Spożywane przez nas węglowodany np. słodzone napoje, słodkie przekąski, chipsy, chrupki są również „pożywieniem” dla bakterii próchnicotwórczych. Bakterie te w procesie swojego metabolizmu produkują kwasy, które niszczą twarde tkanki zębów – szkliwo oraz głębiej położoną zębinę. Węglowodany są głównym magazynem energii niezbędnej do funkcjonowania. Przeciętnie spożywamy około 70% węglowodanów w naszej diecie. Niemożliwe jest zatem wyeliminowanie tego składnika pokarmowego na rzecz lepszej kondycji zębów. Możemy jednak zastanowić się jaki rodzaj węglowodanów i jak często spożywamy. Najbardziej próchnicotwórczym cukrem jest sacharoza – cukier biały – popularny węglowodan dodawany do wszystkiego co słodkie - ciasta, słodzone napoje, słodzenie kawy oraz herbaty. Chcąc dbać o zęby należy jak najbardziej ograniczyć jego spożycie lub zastąpić dostępnymi na rynku substytutami cukru niebędącymi jednocześnie „paliwem” dla bakterii próchnicotwórczych, m.in. ksylitolem, sorbitolem oraz mannitolem. Ksylitol naturalnie występuje w malinach, żurawinie a także w bananach. Ma o około 40% mniejszą kaloryczność w stosunku do białego cukru co jest nie bez znaczenia dla osób zawracających uwagę na swoją dietę. Badania prowadzone w Finlandii na początku lat 70 XX wieku pod nazwą „Turku Sugar Studies”, których celem było obserwowanie efektu zamiany białego cukru na ksylitol w diecie, bez zmiany innych nawyków żywieniowych dowiodło 85% redukcję próchnicy u osób stosujących ksylitol w ciągu 2 lat. Inne spożywane przez nas w dużej ilości węglowodany takie jak np. skrobia – ziemniaki – mają mniejszy potencjał próchnicotwórczy. Najkorzystniej dla zębów wypadają węglowodany nieprzetworzone, czyli te z warzyw oraz np. chleba gruboziarnistego. Warto wystrzegać się produktów, które na pozór zdrowe kryją w sobie bardzo duże ilości „ukrytego cukru” np. płatki śniadaniowe, jogurty wieloowocowe, smakowe produkty dla dzieci. Niezależnie od tego jaki rodzaj węglowodanów jemy bardzo ważne jest, aby ograniczyć ich spożycie do głównych posiłków, a po nich oczyścić zęby. Równie ważne dla kondycji naszych zębów są również spożywane przez nas kwaśne pokarmy oraz napoje. W wyniku działania kwasów z produktów spożywczych rozpuszczana jest powierzchowna warstwa szkliwa co powoduje powstanie erozyjnych ubytków szkliwa na powierzchniach przydziąsłowych. Ubytki takie bardzo często są przyczyną nadwrażliwości zębów. Do produktów mających największy potencjał uszkadzający szkliwo należą kwaśne świeże owoce tj. pomarańcze, grapefruity, jabłka, napoje takie jak cola, soki owocowe, napoje energetyczne, wino. Jednorazowe spożycie nawet dużej ilości napojów lub posiłków zawierających znaczne ilości kwasów nie jest groźne dla zębów. Ważne tylko aby po takim posiłku lub napoju przepłukać usta woda i odczekać z oczyszczaniem zębów około jedną godzinę by nie „zetrzeć” szczoteczką powierzchownej warstwy szkliwa. Ślina posiada naturalne składniki, które przywracają równowagę w jamie ustnej. Najgorszym nawykiem jest jednak popijanie np. napoju energetycznego przez większą część dnia. Popularne energetyki nie tylko szkodzą zębom, ale również wpływają bardzo niekorzystnie na najważniejsze narządy wewnętrzne m.in. serce i ogólny stan naszego organizmu. Stan naszych dziąseł oraz kości, w znacznej mierze zależy od właściwie przeprowadzanych zabiegów higienicznych zarówno tych domowych jak i profesjonalnych. Warto jednak pamiętać o właściwej ilości witamin A, C, E, oraz D w diecie które pomagają regenerację dziąseł. Przyszli rodzice powinni również mieć na uwadze, że zawiązki zębów powstają już w życiu płodowym oraz we wczesnym okresie dzieciństwa. Niezwykle ważna jest zatem dieta bogata w pełnowartościowe białka, witaminy, mikro oraz makroelementy u kobiet w okresie ciąży, a także u niemowląt i małych dzieci. Podsumowując, aby we właściwy sposób dbać o zdrowie zębów należy przestrzegać zbilansowanej, bogatej w białka, witaminy, mikro oraz makro elementy diety. Pomocna będzie zamiana białego cukru na któryś z substytutów, ograniczenie spożycia kwaśnych napojów i posiłków oraz właściwa higiena jamy ustnej i regularne wizyty kontrolne.